Eksluzivna izjava Popesku Mihajla za Fondaciju za obrazovanje Prestolondaslednika Aleksandra povodom pobede tima Fakulteta organizacionih nauka na Hult Global Case Challenge 2012 regionalnom takmičenju u Londonu

Eksluzivna izjava Popesku Mihajla za Fondaciju za obrazovanje Prestolondaslednika Aleksandra povodom  pobede tima Fakulteta organizacionih nauka na Hult Global Case Challenge 2012
regionalnom takmičenju u Londonu

Ove godine su održana, treća po redu, Hult Global Case Challenge regionalna takmičenja u pet svetskih gradova, Londonu, Dubaiju, Hong Kongu, San Francisku i Bostonu. Takmičenje je po prvi put organizovano u tri zasebna koloseka – energija, obrazovanje i stanovanje. Probleme su ove godine zadale kompanije sa naglašenom filantropskom misijom kao i međunarodne nevladine organizacije koje se bave gorućim problemima čovečanstva kao što je siromaštvo.

Takmičenje je namenjeno studentima poslediplomskih studija (MBA, EMBA, DBA i PhD), odnosno studentima menadžmenta koji imaju višegodišnje rukovodeće iskustvo.Tim srpskih studenata koji je u Londonu predstavljao Univerzitet u Beogradu i Fakultet Ogranizacionih Nauka u sastavu Mihajlo Popesku, Marija Babić, Branka Novčić, Ivan Todorović i Marija Ivanović, uspeo je da odbrani titulu evropskog šampiona i direktno se plasira u svetsko finale koje će se krajem aprila održati u Njujorku. Svi članovi tima su izuzetno uspešni poslediplomci koji paralelno studiraju i rade. Jedini izuzetak je Marija Ivanović, najmlađi član tima, koja je odličan student treće godine menadžmenta na FON-u.

Nas stipendista Mihajlo Popesku, student druge godine doktorskih studija na Univerzitetu u Notingemu, koji je u skladu sa propozicijama takmičenja, za tim FON-a nastupio kao alumni, u ekskluzivnom intervjuu sa Fondacijom podelio je svoje utiske vezane za ovaj događaj i ostvaren uspeh:
“Naš tim rešavao je problem nehumanih uslova stanovanja koje muči skoro 2 milijarde ljudi na planeti. Habitat for Humanity Interantional tražio je nov biznis model koji će na održiv način obezbediti 10 miliona kuća u narednih 10 godina. Osim toga, model mora da bude primenljiv u bilo kojoj zemlji i priuštiv čak i za najsiromašnije ljude. Koliko je ovaj problem zahtevan govori i činjenica da je Habitat za prethodnih 35 godina uspeo da izgradi ili popravi 500.000 kuća.

Konkurencija je bila žestoka. Naši protivnici su dolazili sa najprestižnijih svetskih biznis škola kao što su Oxford, Cambrdige, Warwick, Imperial, London Business School i većina učesnika je dolazila upravo sa MBA ili EMBA programa. Što se znanja i radnog iskustva tiče i tu smo parirali našim konkurentima jer većina članova našeg tima, pored dobrih akademskih rezultata, ima poprilično radno i konsultantsko iskustvo, što je i normalno jer su poslovanje i marketing primenjene discipline.

Imali smo priliku da se upoznamo i sa članovima žirija koji su jednoglasno doneli odluku o pobedniku. To su sve vrhunski stručnjaci i eksperti u raznim područjima poslovanja (finansije, marketing, menadžment) koji dolaze iz najvećih svetskih korporacija: Coca-Cola, PNB Paribas itd.

Mi smo sada fokusirani na globalno finale koje će se održati u Njujorku krajem aprila ove godine. Za nagradu od milion dolara takmičimo se sa još četiri pobednička tima sa drugih kontinenata. Ukoliko pobedimo ovaj novac će biti investiran u realizaciju naše ideje. Pobednika proglašava bivši američki predsednik Bil Klinton.

Svi članovi tima čvrsto žele i veruju u pobedu. Izuzetno smo motivisani skoncentrisani. Naš konačni cilj je osvajanje titule svetskog šampiona u rešavanju kejsa i implementacija naše ideje.”