Izložba “Diplomatija ujedinitelja -NJ.V. Kralja Aleksandra I” otvorena u Belom dvoru

Izložba “Diplomatija ujedinitelja -NJ.V. Kralja Aleksandra I” otvorena u Belom dvoru

Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i kćerka Kraljevskog para Alison večeras su otvorili izložbu “Diplomatija ujedinitelja – Nj.V. Kralja Aleksandra I“ u Belom dvoru. Ova značajna izložba otkriva mnogo detalja iz života Kralja Aleksandra koji su do sada bili malo poznati široj javnosti. Pored retko viđenih fotografija Kralja Aleksandra I nastalim između 1890. i 1934. godine, posetioci imaju priliku da vide i rumunsku maršalsku palicu koja je pripadala njemu, kao i njegove lične naočare za vid. Posetioci će takođe videti i stranicu iz dnevnika sa putovanja američke spisateljice Helen Keler, koja je prepoznala Kraljev doprinos slepim i gluvim osobama u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, tokom njene posete.

U svom uvodnom govoru, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar je rekao: “Moj deda je bio veliki vizionar, preduzetnik i vladar koji je svoju dušu i svoj život ugradio u temelje svoje države i na dobrobit svog naroda. Iako je upamćen kao veliki ratnik i vojskovođa, njegova životna misija bila je da obezbedi trajni mir, stabilnost i prosperitet, kako za kraljevinu jugoslaviju, tako i za celu evropu i svet. Mala Antanta i Balkanski pakt bili su ideja na kojoj je naporno radio, i samo jedno od njegovih mnogih dostignuća. Veoma je važno da čuvamo sećanje na velike ljude poput Kralja Ujedinitelja i na njihove težnje da stvore bolji svet!”.

Autori izložbe su g. Andrija Šošić i g. Uroš Parezanović.

Prilikom svečanog otvaranja autori izložbe su istakli: “Ono što smo mi kroz naše istraživanje otkrili jeste da je Kralj Ujedinitelj Kraljevski dvor gradio kao lični dom svoje porodice, a da je Novi dvor u centru Beograda, čiju gradnju je započeo njegov otac, Kralj Petar I i koji je završen 1922. godine, koristio kao zvaničnu rezidenciju. Njegove težnje za jačanje svetskog mira i otpor ekstremnim ideologijama su temelj na kome počivaju tekovine današnje moderne Evrope i sveta. Veličina njegove diplomatske misije se naročito ogleda u tome što je uspeo da uradi ono što niko pre nije – da pomiri nepomirljivo i da pruži ruku prijateljstva i onima koji su tradicionalno smatrani za neprijatelje. U jednom prerano okončanom ljudskom životu, postigao je ono što se nije moglo uraditi vekovima. Njegov ne samo susret, nego i prijateljstvo sa turskim predsednikom Kemalom Ataturkom su najbolji primer toga, koji se spominju i danas“.

Otvaranju izložbe prisustvovala je kćerka Njihovih Kraljevskih Visočanstava Alison, autori izložbe g. Andrija Šošić i g. Uroš Parezanović, članovi Savetodavnih tela Krune, predstavnici diplomatskog kora, kao i mnogi gosti iz kulturnog i umetničkog sveta Srbije.

Izložba “Diplomatija ujedinitelja – Nj.V. Kralja Aleksandra I” u Belom dvoru biće otvorena za posetioce radnim danima do 17. oktobra, u terminima od 11:00 i od 14:00 časova, uz prethodnu najavu kancelariji Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra na telefon 011/306-4000 ili putem e-mejla: [email protected]