Екслузивна изјава Попеску Михајла за Фондацију за образовање Престолондаследника Александра поводом победе тима Факултета организационих наука на Hult Global Case Challenge 2012 регионалном такмичењу у Лондону

Екслузивна изјава Попеску Михајла за Фондацију за образовање Престолондаследника Александра поводом победе тима Факултета организационих наука на Hult Global Case Challenge 2012 регионалном такмичењу у Лондону

Ове године су одржана, трећа по реду, Хулт Глобал Цасе Чалленге регионална такмичења у пет светских градова, Лондону, Дубаију, Хонг Конгу, Сан Франциску и Бостону. Такмичење је по први пут организовано у три засебна колосека – енергија, образовање и становање. Проблеме су ове године задале компаније са наглашеном филантропском мисијом као и међународне невладине организације које се баве горућим проблемима човечанства као што је сиромаштво.

Такмичење је намењено студентима последипломских студија (МБА, ЕМБА, ДБА и ПхД), односно студентима менаџмента који имају вишегодишње руководеће искуство.Тим српских студената који је у Лондону представљао Универзитет у Београду и Факултет Огранизационих Наука у саставу Михајло Попеску, Марија Бабић, Бранка Новчић, Иван Тодоровић и Марија Ивановић, успео је да одбрани титулу европског шампиона и директно се пласира у светско финале које ће се крајем априла одржати у Њујорку. Сви чланови тима су изузетно успешни последипломци који паралелно студирају и раде. Једини изузетак је Марија Ивановић, најмлађи члан тима, која је одличан студент треће године менаџмента на ФОН-у.

Нас стипендиста Михајло Попеску, студент друге године докторских студија на Универзитету у Нотингему, који је у складу са пропозицијама такмичења, за тим ФОН-а наступио као алумни, у ексклузивном интервјуу са Фондацијом поделио је своје утиске везане за овај догађај и остварен успех:
„Наш тим решавао је проблем нехуманих услова становања које мучи скоро 2 милијарде људи на планети. Хабитат фор Хуманитy Интерантионал тражио је нов бизнис модел који ће на одржив начин обезбедити 10 милиона кућа у наредних 10 година. Осим тога, модел мора да буде применљив у било којој земљи и приуштив чак и за најсиромашније људе. Колико је овај проблем захтеван говори и чињеница да је Хабитат за претходних 35 година успео да изгради или поправи 500.000 кућа.

Конкуренција је била жестока. Наши противници су долазили са најпрестижнијих светских бизнис школа као што су Оxфорд, Цамбрдиге, Wарwицк, Империал, Лондон Бусинесс Счоол и већина учесника је долазила управо са МБА или ЕМБА програма. Што се знања и радног искуства тиче и ту смо парирали нашим конкурентима јер већина чланова нашег тима, поред добрих академских резултата, има поприлично радно и консултантско искуство, што је и нормално јер су пословање и маркетинг примењене дисциплине.

Имали смо прилику да се упознамо и са члановима жирија који су једногласно донели одлуку о победнику. То су све врхунски стручњаци и експерти у разним подручјима пословања (финансије, маркетинг, менаџмент) који долазе из највећих светских корпорација: Цоца-Цола, ПНБ Парибас итд.

Ми смо сада фокусирани на глобално финале које ће се одржати у Њујорку крајем априла ове године. За награду од милион долара такмичимо се са још четири победничка тима са других континената. Уколико победимо овај новац ће бити инвестиран у реализацију наше идеје. Победника проглашава бивши амерички председник Бил Клинтон.

Сви чланови тима чврсто желе и верују у победу. Изузетно смо мотивисани сконцентрисани. Наш коначни циљ је освајање титуле светског шампиона у решавању кејса и имплементација наше идеје.“