Краљевски гудачи светог Ђорђа концертом на Белом двору обележили 20 година постојања

Краљевски гудачи светог Ђорђа концертом на Белом двору обележили 20 година постојања

Концертом на Белом двору на Дедињу, Краљевски гудачи Светог Ђорђа обележили су 20 година рада у земљи и иностранству под покровитељством Његовог Краљевског Височанства Принца Филипа. Предвођени концертмајсторима Сретеном Крстићем и Иваном Симеуновићем, и уз солисте Богдана Дугалића, Васу Стајчића и Кристину Парезановић, оркестар је присутнима приредио незабораван музички перформанс, а на програму су била дела Баха, Моцарта, Вере Миланковић, Беле Бартока, Душана Радића и Јоване Стефановић.

„Чланови краљевске породице увек су били подршка врсним уметницима и поносан сам што је наш син Филип од почетка покровитељ Краљевским гудачима Светог Ђорђа. Музика оплемењује наше животе, буди чула и даје драж нашој свакодневици. Оркестру желим да траје још дуго и настави да нас подсећа и негује дела која су створили велики композитори како бисмо их пренели и на нове нараштаје“, рекао је Престолонаследник Александар.

Краљевски гудачи Светог Ђорђа је камерни оркестар који броји углавном 11 музичара чији је први концертмајстор Сретен Крстић. Оркестар делује под овим називом од 1998. године када је добио титулу Краљевског дома Карађорђевића као истакнути ансамбл у Србији, а од тада има и свој грб. Највећи број концерата, осим у Србији, оркестар је одржао у Немачкој – више од 50, а затим и у Аустрији, Италији, Норвешкој, Бугарској, Словенији, Мађарској, Македонији, Хрватској, Црној Гори. Оркестар има 23 снимљених компакт дискова у издању концертне агенције НАТАН.

Концертмајстор Сретен Крстић је виолиниста великог знања и уметничког израза који већ 35 година представља Минхенску филхармонију као Први концертмајстор (од три постојећа). Велико искуство у раду са светски познатим диригентима послужило му је да се истакне и као солиста, а затим и да унапреди свој музички израз и таленат у камерној музици.