Нобеловац Тим Хант у посети Србији са циљем да помогне развој домаћих научних пројеката кроз фондове Европске комисије

Нобеловац Тим Хант у посети Србији са циљем да помогне развој домаћих научних пројеката кроз фондове Европске комисије

Србију ће на позив Фондације Престолонаследника Александра за образовање посетити проф. др Тим Хант, добитник Нобелове награде за медицину 2001. године. Од 9. до 15. септембра 2014. године проф. др Хант ће обићи научне установе у Београду, Новом Саду, Неготину и Зајечару и представити програм Европског истраживачког савета који одваја значајна средства за развој науке у Европи и Србији.

Циљ посете је да се оснажи подршка домаћим научницима и помогне им се указивањем на могућности за финансирање истраживачких пројеката унутар Европске комисије.

Проф. др Тимоти Хант је Нобелову награду добио 2001. године за откриће темељног механизма контроле ћелијског циклуса, а пет година касније додељена му је и титула Сера.

Сер Тимоти је члан је научног тима Европског истраживачког савета који дефинише стратегију и методологију финансирања научних пројеката, а у Србију долази уз подршку Европске комисије са циљем да подржи и помогне нашим научницима да се повежу и боље упознају са могућностима финансирања унутар програма Хорајзон 2020 и конкретније Европског истраживачког савета.

Сер Тимоти ће у току своје посете одржати 3 предавања:

  1. септембра у 13:00 часова на Медицинском факултету у Београду на стручну тему циклуса и контроле митозе (оригиналан наслов: „Футиле Цyцлес, Сwитчес, андтхеЦонтрол оф Митосис“). Том приликом биће му додељена и звање гостујућег професора Медицинског факултета Универзитета у Београду

Поред предавања, сер Тимоти ће о могућностима у оквиру Европског истраживачког савета разговарати и приликом посете Института за молекуларну генетику и генетичка истраживања, где ће разговарати и са представницима Института за нуклеарне науке „Винча“, Института за биолошка истраживања и Биолошког факултета, као и током посете Лабараторији за нано технологију Машинског факултета Универзитета у Београду и Медицинских центара у Неготину и Зајечару.

Уз сер Тимотија у посети ће бити и проф. др Гордана Поповић, научница српског порекла, која је директор научног програма у оквиру Европског истраживачког савета и која ће бити ту да домаћим научницима додатно приближи могућности унутар овог програма.