Стипендије

Један од главних цилејва Фондације Престолонаследника Александра за културу и образовање јесте пружање подршке талентованим и успешним младим људима у Србији у ширењу њихових знања и могућности.

До сада смо обезбедили стипендије за више од 100 студената на основним, мастер и докторским студијама, као и за различите летње школе и кампове.

Листа институција са којима смо сарађивали:

 

https://www.pafond.rs/wp-content/uploads/2020/01/notingham-150x44.jpg
https://www.pafond.rs/wp-content/uploads/2020/01/loyola-133x40.jpg
https://www.pafond.rs/wp-content/uploads/2020/01/berkeley-121x40.jpg
https://www.pafond.rs/wp-content/uploads/2020/01/culver_logo-150x59.jpg
https://www.pafond.rs/wp-content/uploads/2020/01/anatolia-102x40.jpg
https://www.pafond.rs/wp-content/uploads/2020/01/epfl-90x47.jpg

Сарадња са Универзитетом Нотингем

 

 

У јуну 2006. године Њ.К.В. Престолонаследник Александар позвао је сер Колина Кембела, ректора Универзитета у Нотингему да са групом професора ове високо образовне институције посети Београд. Посета је имала за циљ стварање платформе за дуготрајну академску сарадњу Универзитета у Нотингему са Универзитетом у Београду, као и са осталим универзитетима у Србији.

Главне теме о којима је било речи су стипендије, преношење искустава у стварању јединственог центра за развој каријере на Универзитету у Београду, сарадња у научном истраживању, програм размене професора.

1.Сер Колин Кембел најавио је тада да ће његова академска институција у периоду од две године обезбедити 40 стипендија у укупној вредности од 50 милиона динара (600 000 евра) за најбоље студенте који се одлуче да своје студије наставе на Универзитету у Нотингему током школске 2006/07 и 2007/08 године.

Најбољих 16 студената отишло је у Енглеску у септембру 2006. године и провело академску годину на својим последипломским студијама (мастер и докторским) на Универзитету у Нотингему. Универзитет у Нотингему покрио је у потпуности трошкове школовања, док су Фонд за младе таленте Србије и Фондација обезбедили средства за смештај и живот наших студената.

2.Универзитет у Нотингему је такође понудио обуку за стварање првог Центра за развој каријере на универзитетском нивоу у Србији, што представља иницијативу Фондације Престолонаследника Александра за образовање, која је покренула овај пројекат. У децембру 2006. године Универзитет у Београду основао је Центар за развој каријере, који је отворио врата за све студенте у просторијама на Правном факултету у Београду.

Центар за развој каријере

 

 

Током 2006. године Фондација је отворила Центре за развој каријере на универзитетском нивоу са идејом да се студентима и дипломцима пружи помоћ и савет приликом заснивања радног односа, истраживања могућности запошљавања током или после одређених студија као и проналажење каријере која одговара њиховим интересовањима, способностима и талентима. На територији Србије постоје 4 центра за развој каријере, у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу.

www.razvojkarijere.bg.ac.rs
www.razvojkarijere.uns.ac.rs
www.razvojkarijere.kg.ac.rs
www.karijera.ni.ac.rs

Culver Summer Camp

 

 

Фондација Престолонаследника Александра за образовање сваке године нуди јединствену прилику за ученике средњих школа у Србији да током лета проведу шест недеља на престижној Калвер академији, у Индијани.

Калвер летњи камп припрема дечаке и девојчице да стекну храброст и опробају се у стварима о којима су могли само да сањају. Осим тога, уче их да развијају и цене самодисциплину. Добијају прилику да науче како да превазиђу само-наметнута ограничења и да унапреде своја вештине и знања.

Њ.К.В. Престолонаследник Александар је и сам био учесник овог летњег кампа 1959. године , годину дана пре него што је пошао на Калвер Академију, школске 1959/60 године.

Најлепша ствар на Калвер Академији је та што млади добијају прилику да науче много о лидерским вештинама која им помажу да изграде веру у себе за цео живот.