Izložba „Diplomatija ujedinitelja -NJ.V. Kralja Aleksandra I“ otvorena u Belom dvoru

Izložba „Diplomatija ujedinitelja -NJ.V. Kralja Aleksandra I“ otvorena u Belom dvoru

Њ.К.В. Престолонаследник Александар и кц́ерка Краљевског пара Алисон вечерас су отворили изложбу “Дипломатија ујединитеља – Њ.В. Краља Александра И“ у Белом двору. Ова значајна изложба открива много детаља из живота Краља Александра који су до сада били мало познати широј јавности. Поред ретко виђених фотографија Краља Александра И насталим између 1890. и 1934. године, посетиоци имају прилику да виде и румунску маршалску палицу која је припадала њему, као и његове личне наочаре за вид. Посетиоци ће такође видети и страницу из дневника са путовања америчке списатељице Хелен Келер, која је препознала Краљев допринос слепим и глувим особама у тадашњој Краљевини Југославији, током њене посете.

У свом уводном говору, Њ.К.В. Престолонаследник Александар је рекао: “Мој деда је био велики визионар, предузетник и владар који је своју душу и свој живот уградио у темеље своје државе и на добробит свог народа. Иако је упамћен као велики ратник и војсковођа, његова животна мисија била је да обезбеди трајни мир, стабилност и просперитет, како за краљевину југославију, тако и за целу европу и свет. Мала Антанта и Балкански пакт били су идеја на којој је напорно радио, и само једно од његових многих достигнуц́а. Веома је важно да чувамо сећање на велике људе попут Краља Ујединитеља и на њихове тежње да створе бољи свет!”.

Аутори изложбе су г. Андрија Шошиц́ и г. Урош Парезановиц́.

Приликом свечаног отварања аутори изложбе су истакли: “Оно што смо ми кроз наше истраживање открили јесте да је Краљ Ујединитељ Краљевски двор градио као лични дом своје породице, а да је Нови двор у центру Београда, чију градњу је започео његов отац, Краљ Петар И и који је завршен 1922. године, користио као званичну резиденцију. Његове тежње за јачање светског мира и отпор екстремним идеологијама су темељ на коме почивају тековине данашње модерне Европе и света. Величина његове дипломатске мисије се нарочито огледа у томе што је успео да уради оно што нико пре није – да помири непомирљиво и да пружи руку пријатељства и онима који су традиционално сматрани за непријатеље. У једном прерано окончаном људском животу, постигао је оно што се није могло урадити вековима. Његов не само сусрет, него и пријатељство са турским председником Кемалом Ататурком су најбољи пример тога, који се спомињу и данас“.

Отварању изложбе присуствовала је кц́ерка Њихових Краљевских Височанстава Алисон, аутори изложбе г. Андрија Шошиц́ и г. Урош Парезановиц́, чланови Саветодавних тела Круне, представници дипломатског кора, као и многи гости из културног и уметничког света Србије.

Изложба “Дипломатија ујединитеља – Њ.В. Краља Александра И” у Белом двору биц́е отворена за посетиоце радним данима до 17. октобра, у терминима од 11:00 и од 14:00 часова, уз претходну најаву канцеларији Њ.К.В. Престолонаследника Александра на телефон 011/306-4000 или путем е-мејла: канцеларија@двор.рс