Johan Gorecki, čovek koji je radio na osnivanju Skajpa, u Beogradu

Johan Gorecki, čovek koji je radio na osnivanju Skajpa, u Beogradu

Zahvaljujući Kraljevskom savetu za preduzetništvo koji radi pod pokroviteljstvom Njegovog Kraljevskog Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra II organizovano je juče na Univerzitetu Singidunum predavanje g-dina Johana Goreckog, direktora Gloub Foruma i čoveka koji je radio sa osnivačkim timom Skajpa, jedne od najpoznatijih tehnoloških kompanija. Nakon predavanja g-din Gorecki prisustvovao je prijemu na Kraljevskom Dvoru, gde je razgovarao sa domaćim preduzetnicima i investitorima o mogućnostima za razvoj tehnološkog preduzetništva u Srbiji i najavio otvaranje predstavništva za jugoistočnu Evropu svoje organizacije Gloub Forum.

G-din Gorecki je na prijemu na Kraljevskom Dvoru gde mu je domaćin bila g-đa Alison Endrjuz, ćerka Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II i Princeze Katarine, zajedno sa mnogim domaćim preduzetnicima i investitorima razgovarao o daljim mogućnostima za razvoj startap ekosistema u Srbiji i kako će dolazak Gloub Foruma to ubrzati.

Gloub Forum je platforma za spajanje investitora (multinacionalnih kompanija, venture capital fondova i dr.) i startap preduzetnika kojima su investitori potrebni u najranijoj ili kasnijoj fazi razvoja kako bi ostvarili komercijalizaciju svojih invoativnih tehnoloških proizvoda. Za organizaciju Glob foruma u Beogradu odnosno Srbiji preduslov je da postoji živa i dinamična startap scena, dostupni stručnjaci iz tehničkih oblasti (prvenstveno IT), dobri tehnički fakulteti, aktivni tehnološki inkubatori i mladi talentovani ljudi spremni da svoje inovativne ideje prebace u preduzetničke poduhvate. Tokom svoje dvodnevne posete njegovi domaćini su nastojali da mu pokažu upravo to i da ga uvere u veliki entuzijazam domaćih preduzetnika i organizacija podrške.

Kroz aktivnosti Gloub foruma, g-din Gorecki i njegov tim bi radili na negovanju preduzetništva, posebno onog u ranim fazama i doveli bi široku mrežu međunarodnih investitora, poslovnih anđela i multinacionalnih kompanija kako bi doprineli ekonomskom razvoju.

Na prijemu su se investitorima predstavili i četiri prethodno izabranih domaćih startapa koji će na ovaj način možda obezbediti sebi finansijsko ulaganje. Ovaj deo događaja obezbedila je u okviru svog programa treninga za preduzetnike Srpska mreža poslovnih anđela, jedna od članica Kraljevskog saveta za preduzetništvo.

Zna se da je preduzetnički duh motor svake uspešne privrede, a tehnološko preduzetništvo, ili neformalniji oblik – startap, je poseban oblik koji se zasniva na tehnološkim inovacijama koje ukoliko se ispostave kao uspešne mogu da donesu ekstremno nadprosečne profite. Uspešni primeri su Gugl, Fejsbuk, Skajp i mnoge druge.

U Srbiji se tehnološko preduzetništvo još uvek razvija, mada već postoje kompanije koje su ni od čega kreirali mladi entuzijasti i koji su sada lideri u svojim branšama, kao što su Norudes, A51 i Prelovac Media i osim visokih prihoda ove kompanije obezbeđuju zaposlenje sve većem broju mladih ljudi.